KEK PISANG

Friday, November 11, 2016

CUCUR BAWANG RANGUP untuk minum petang...










CUCUR BAWANG RANGUP
sumber  :    Dapur Tanpa Sempadan  &
                      seripayaku...





Bahan-Bahan :

   2  cawan  tepung gandum
   1  sudu besar  tepung beras
   1  cawan  air atau secukupnya  (saya kurangkan sedikit airnya)
   1  biji  telur  -  di pukul sedikit
1/2  sudu teh  baking powder
   2  biji  bawang besar saiz sederhana  -  dihiris
   1  biji  cili merah  -  dihiris
   1  biji  cili hijau  -  dihiris
   1  pokok  daun sup  -  dihiris  (saya guna daun kucai)
1/2  batang  lobak merah  -  kupas kulit & sagat kasar  (saya tambah)
   1  genggam  ikan bilis  -  cuci bersih, rendam sekejap & toskan
   1  sudu kecil  minyak masak  (saya tambah  -  petua untuk bagi cucur rangup dan lembut, biarpun sudah sejuk)
Garam secukup rasa
Minyak untuk goreng terendam
Sos atau sambal tumis untuk dihidang bersama cucur


Cara-Cara :

1.  Dalam satu bekas, masukkan bawang besar, daun sup/daun kucai, lobak merah (jika suka), cili merah, cili hijau dan ikan bilis.  Tambahkan garam secukup rasa (anggaran 1 sudu kecil) dan baking powder.  Gaul rata-rata dan sebati.  Kemudian masukkan telur, gaul lagi dan masukkan tepung gandum dan tepung beras.  Kacau rata.

2.  Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga rata dan air habis.  Rehatkan sekejap.  Panaskan minyak untuk goreng terendam.  Kacau adunan tadi, sudukan 1 sudu besar penuh dan tuangkan di tepi kuali (tuang biarkan sebahagiannya jatuh dalam minyak panas).  Buat beberapa cucur bawang untuk sekali goreng dan gorengkan sehingga kuning keemasan.  Angkat dan toskan.  Hidangkan bersama sambal tumis atau sos pilihan...

No comments:

Post a Comment