KEK PISANG

Tuesday, November 8, 2016

BINGKA KELADI...











BINGKA KELADI
sumber  :     Azie Kitchen..
dicuba   :     zaralovebaking...





Bahan-Bahan :  

   3  biji  telur gred B
   3  cawan  santan  (atau  2 cawan santan kotak +  1  cawan air)
   2  cawan  tepung gandum
   1  cawan  gula pasir
1/2  sudu teh  garam
    1  sudu teh  esen vanilla
    2  sudu besar  mentega
    2  cawan  keladi yang direbus, toskan dan di lecek  -  (1 cawan guna keladi yang dipotong dadu)
    1  sudu teh  pewarna ungu
Sedikit bijan  -  untuk ditabur atas kuih


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 200'C, lapik loyang berukuran 9"x9" persegi dengan aluminium foil dan sapukan  sedikit mentega disekeliling loyang, panaskan sebentar.  (tak letak foil tapi saya guna aluminium foil bersaiz kecil & acuan kecil yang disapukan dengan sedikit mentega).

2.  Masukkan 1 cawan keladi yang direbus ke dalam blender, masukkan sekali telur, gula pasir, garam, mentega, santan dan tepung.  Blend kesemuanya.

3.  Gaulkan sebati dan masukkan 1 cawan lagi keladi yang direbus dan dipotong dadu untuk mendapatkan tekstur yang kasar.  Akhir sekali letakkan pewarna ungu dan gaul lagi hingga sebati.

4.  Tuangkan ke dalam tin/loyang yang disediakan tadi.  Taburkan sedikit bijan di atas permukaan kuih.

5.  Bakar selama 1 jam menggunakan api atas dan bawah.  Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan hingga betul-betul sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan...

No comments:

Post a Comment