KEK PISANG

Monday, November 14, 2016

KUIH BAKAR KENTANG MAS COTEK...










KUIH BAKAR KENTANG
sumber  :   FB :  Mas Cotek..
dicuba   :   zaralovebaking ;  (sedap & lembut)...





Bahan-Bahan :

   2  biji  ubi kentang bersaiz sedang  -  direbus empuk & dilenyek
   1  cawan  tepung gandum
   1  cawan  santan segar atau santan kotak
1/2  cawan  gula kastor
   1   biji  telur gred A/B
   1   sudu besar  mentega/marjerin
sedikit pewarna kuning/oren


(Acuan kuih cara manis)


Cara-Cara :

1.  Satukan kesemua bahan di atas kemudian dikisar hingga halus.
2.  Panaskan acuan cara, sapukan dengan sedikit minyak.
3.  Tuangkan adunan hingga 3/4 penuh, taburkan sedikit bijan (jika suka) dan bakar hingga masak menggunakan api perlahan (anggaran 10-15 minit).
4.  Angkat dan hidangkan...


Nota :    Jika menggunakan loyang bersaiz 8 inci, sapukan dengan minyak, panaskan di dalam oven sebentar kemudian tuangkan adunan dan masukkan kembali ke dalam oven dan bakar pada suhu 170'C api atas bawah selama 35-40 minit atau hingga masak sepenuhnya.  Boleh ditabur bijan jika suka.  Biarkan betul-betul sejuk baru dipotong...

No comments:

Post a Comment