KEK PISANG

Wednesday, November 2, 2016

CUCUR IKAN BILIS...










CUCUR IKAN BILIS
sumber  :    Dapur Tanpa Sempadan...




Bahan-Bahan :

   1  genggam  ikan bilis  -  dibersihkan & rendam seketika, toskan
   1  biji  bawang besar  -  dihiris
   1  biji  cili merah  -  dihiris
   1  biji  cili hijau  -  dihiris
 15  tangkai  kucai  -  di potong kecil  (saya guna 4 tangkai daun bawang)
   1  biji  telur gred A/B  -  dipukul sedikit
3/4  sudu teh  baking powder
   2  cawan  tepung gandum
   1  cawan  air atau secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menggoreng


Cara-Cara :

1.  Satukan kesemua bahan di atas kecuali garam, telur dan air.  Gaul rata-rata.  Masukkan telur dan air sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata.  Tambahkan garam secukupnya, kacau hingga sebati.  Rehatkan sebentar.

2.  Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam.  Sudukan adunan cucur tadi ke dalam minyak panas.  Goreng hingga kuning keemasan.  Angkat dan toskan di atas kertas tisu dapur.  Buat hingga adunan cucur habis.

3.  Hidangkan bersama sos kegemaran...

No comments:

Post a Comment