Sunday, January 28, 2018
AYAM MASAK ASAM PEDAS...
AYAM MASAK ASAM PEDAS
rujukan : Azie Kitchen...
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam ~ dipotong kecil
1 batang serai ~ dititik
1 biji kentang ~ kupas kulit & dipotong 6 (tambahan)
Daun kesum secukupnya
1 tangkai bunga kantan ~ dibelah 5
Air asam jawa (50 gm asam jawa + 1 cawan air)
3 cawan air
Sedikit lada hitam ~ tumbuk kasar
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar :
35 tangkai cili kering ~ gunting, rendam & toskan
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
Sebesar saiz ibu jari belacan
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing.
2. Masukkan ayam, kentang, bunga kantan, daun kesum. Gaul sebati dan tutup periuk/kuali sehingga ayam agak mengecut dan kentang sedikit lembut.
3. Masukkan air asam jawa dan gaul sebati. Masukkan pula garam, gula dan lada hitam. Gaul sebati. Tambahkan air secukupnya.
4. Akhir sekali, tutup periuk/kuali dan tunggu sehingga ayam dan kentang empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang diingini.
5. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat. Sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment