ROTI JALA KEKAL LEMBUT
HINGGA KE PETANG
rujukan : Azie Kitchen...
Bahan-Bahan :
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu teh garam
1 biji telur gred A/B
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning
Cara-Cara :
1. Blendkan semua bahan di atas sehingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk adunan ke dalam acuan. Kalau keluarnya tidak putus-putus maknanya dah boleh dijala menggunakan kuali non-stick. Kalau pekat tambahkan air lagi sehingga boleh dijala.
2. Selepas jala di atas kuali, biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalikkan, teruskan saja diangkat dan digulung/dilipat.
3. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kari ayam atau ayam masak kuzi. Sesuai untuk 'open house' sebab walaupun sampai ke petang, roti jala ni tetap lembut seperti baru dimasak...
No comments:
Post a Comment