Thursday, January 25, 2018
IKAN KEMBUNG MASAK TOMATO...
IKAN KEMBUNG MASAK TOMATO
rujukan : curlybabesatisfaction...
Bahan-Bahan :
7 ekor ikan kembung ~ dibersihkan, lumur serbuk kunyit & garam, goreng & ketepikan
2 biji bawang besar ~ dipotong bulat
3 biji bawang putih ~ dihiris
1/2 inci halia ~ dihiris
10 biji cili padi ~ dihiris (ikut kepedasan sendiri)
2-3 sudu besar cili kisar
2 biji tomato ~ dipotong dadu
Air secukupnya
Garam & perasa secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng & menumis
Cara Memasak :
Panaskan minyak, tumis cili kisar sehingga naik minyak dan garing. Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, cili padi dan halia. Gaul rata. Masukkan sedikit air kalau terlalu kering. Kacau sebati. Masukkan tomato dadu dan biarkan sehingga tomato lembut. Perasakan dengan garam dan perasa secukupnya. Masukkan ikan dan gaul sehingga kuah sekata ATAU curahkan kuah di atas ikan. Sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment