KEK PISANG

Thursday, January 25, 2018

IKAN KEMBUNG MASAK TOMATO...









IKAN KEMBUNG MASAK TOMATO
rujukan :    curlybabesatisfaction...



Bahan-Bahan :

7  ekor  ikan kembung  ~  dibersihkan, lumur serbuk kunyit & garam, goreng & ketepikan
2  biji  bawang besar  ~  dipotong bulat
3  biji  bawang putih  ~  dihiris
1/2  inci  halia  ~  dihiris
10  biji  cili padi  ~  dihiris  (ikut kepedasan sendiri)
2-3  sudu besar  cili kisar
2  biji  tomato  ~  dipotong dadu
Air secukupnya
Garam & perasa secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng & menumis


Cara Memasak :

      Panaskan minyak, tumis cili kisar sehingga naik minyak dan garing.  Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, cili padi dan halia.  Gaul rata.  Masukkan sedikit air kalau terlalu kering.  Kacau sebati.  Masukkan tomato dadu dan biarkan sehingga tomato lembut.  Perasakan dengan garam dan perasa secukupnya.  Masukkan ikan dan gaul sehingga kuah sekata ATAU curahkan kuah di atas ikan.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment