KEK PISANG

Tuesday, January 23, 2018

SUP PETOLA DENGAN TELUR...









SUP PETOLA DENGAN TELUR




Bahan-Bahan :

1  biji  petola  ~  buang kulit kerasnya & potong ikut citarasa
4  ulas  bawang putih  ~  ketuk
1  sudu besar  sos tiram atau secukupnya
1/2  sudu kecil  serbuk lada hitam
1/2  batang  lobak merah  ~  hiris ikut citarasa
1  biji  telur  ~  dipukul sedikit dengan garfu
2 1/2  cawan  air
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara Memasak :

Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik baunya.
Masukkan air, sos tiram, garam, gula dan serbuk lada hitam.
Biarkan mendidih.  Masukkan lobak merah, biarkan hingga sedikit lembut.
Masukkan telur dan kacau hingga rata.
Akhir sekali masukkan petola, masak hingga petola agak-agak masak tetapi jangan terlalu empuk.
Agak-agak bila makan rasanya masih rangup.
Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment