KEK PISANG

Sunday, January 14, 2018

IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU...









IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU
sumber :    Majalah SAJI Januari 2018...



Bahan-Bahan :

2 atau 6  ekor  ikan kembung  (saya guna saiz sederhana)
1  helai  daun limau purut
1  biji  tomato  ~  dipotong 6  (tambahan)
Sedikit garam & gula
Minyak masak untuk menggoreng


Bahan Kisar :

6  tangkai  cili hijau
4  tangkai  cili padi
1  batang  serai
3  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Goreng ikan sehingga garing.  Angkat dan ketepikan.

2.  Masukkan kesemua bahan kisar di dalam mesin pengisar.  Kisarkan sehingga halus.

3.  Ambil sedikit minyak gorengan ikan tadi dan tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga garing dan wangi.

4.  Tambahkan garam dan gula secukup rasa.

5.  Kemudian masukkan pula tomato dan daun limau purut.  Apabila sambal sudah masak dan tomato sedikit layu, tuangkan sambal tersebut ke atas badan ikan.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment