Sunday, January 14, 2018
IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU...
IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU
sumber : Majalah SAJI Januari 2018...
Bahan-Bahan :
2 atau 6 ekor ikan kembung (saya guna saiz sederhana)
1 helai daun limau purut
1 biji tomato ~ dipotong 6 (tambahan)
Sedikit garam & gula
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan Kisar :
6 tangkai cili hijau
4 tangkai cili padi
1 batang serai
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
Cara Memasak :
1. Goreng ikan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Masukkan kesemua bahan kisar di dalam mesin pengisar. Kisarkan sehingga halus.
3. Ambil sedikit minyak gorengan ikan tadi dan tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga garing dan wangi.
4. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
5. Kemudian masukkan pula tomato dan daun limau purut. Apabila sambal sudah masak dan tomato sedikit layu, tuangkan sambal tersebut ke atas badan ikan. Sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment