RESIPI CEKODOK PISANG
rujukan : tiffinbiru...
Bahan-Bahan :
10 biji pisang lemak manis bersaiz besar
1/3 cawan tepung beras
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonate
1/4 sudu teh garam
Minyak masak untuk gorengan terendam
Cara-Cara :
1. Pisang dikupas kulitnya dan masukkan ke dalam mangkuk besar. Tambahkan baking powder, soda bikarbonate, garam dan gula (jika guna, tapi tak perlu guna gula sebab pisang dah cukup manis). Lecek sehingga pisang lumat dan sebati dengan semua bahan-bahan tadi.
2. Masukkan tepung beras dan tepung gandum. Gaul rata hingga sebati. Rehatkan sebentar sementara kita panaskan minyak untuk menggoreng.
3. Gunakan sudu atau boleh juga jemputkan adunan tadi dengan tangan. Basahkan hujung jari dengan air dan dengan berhati-hati jatuhkan adunan ke dalam minyak panas. Buat 12-15 biji sekali goreng. Bila cekodok timbul, balik-balikkan dengan sudip agar masak sekata. Goreng hingga keperangan, angkat, toskan minyaknya dan letakkan di atas tisu dapur agar lebihan minyak terserap. Sedia dihidangkan untuk sarapan pagi atau untuk minum petang...
No comments:
Post a Comment