KEK PISANG

Monday, January 22, 2018

CEKODOK PISANG...









RESIPI CEKODOK PISANG
rujukan :    tiffinbiru...



Bahan-Bahan :

10  biji  pisang lemak manis bersaiz besar
1/3  cawan  tepung beras
1 1/4  cawan  tepung gandum
1  sudu teh  baking powder
1/2  sudu teh  soda bikarbonate
1/4  sudu teh  garam
Minyak masak untuk gorengan terendam


Cara-Cara :

1.  Pisang dikupas kulitnya dan masukkan ke dalam mangkuk besar.  Tambahkan baking powder, soda bikarbonate, garam dan gula  (jika guna, tapi tak perlu guna gula sebab pisang dah cukup manis).  Lecek sehingga pisang lumat dan sebati dengan semua bahan-bahan tadi.

2.  Masukkan tepung beras dan tepung gandum.  Gaul rata hingga sebati.  Rehatkan sebentar sementara kita panaskan minyak untuk menggoreng.

3.  Gunakan sudu atau boleh juga jemputkan adunan tadi dengan tangan.  Basahkan hujung jari dengan air dan dengan berhati-hati jatuhkan adunan ke dalam minyak panas.  Buat 12-15 biji sekali goreng.  Bila cekodok timbul, balik-balikkan dengan sudip agar masak sekata.  Goreng hingga keperangan, angkat, toskan minyaknya dan letakkan di atas tisu dapur agar lebihan minyak terserap.  Sedia dihidangkan untuk sarapan pagi atau untuk minum petang...

No comments:

Post a Comment