MANGO PANNA COTTA
rujukan : secubitgaramnor67.com
Bahan-Bahan :
2 cawan susu segar@fresh milk
1/2 cawan whipping cream
2 sudu teh serbuk gelatin Halagel
3 sudu besar air panas
1/4 cawan gula pasir@secukup rasa
1 sudu teh esen vanilla
Bahan Puri Mangga :
1 biji mangga masak
2-3 sudu teh gula pasir
1 sudu teh perahan limau/lemon
Cara-Cara :
Masukkan gelatin ke dalam air panas, kacau dan biarkan ia mengembang.
Masak susu segar, whipping cream dan gula pasir dengan api sederhana sehingga kelihatan buih-buih kecil di tepi periuk. Jangan biarkan mendidih.
Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan esen vanilla, kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yang sesuai.
Sejukkan di dalam peti ais lebih kurang 5-6 jam atau semalaman.
Sementara itu bolehlah disediakan puree mangga.
Blend/kisar buah mangga sehingga halus kemudian masukkan gula pasir dan perahan limau/lemon.
Kacau sehingga sebati dan gula larut. Sejukkan di dalam peti ais sebelum menghidang.
Untuk menghidang : Tuangkan puree mangga ke atas panna cotta tadi.
Sedia untuk dinikmati...
INFO : Boleh juga dinikmati bersama puree lain sepeti blueberry, strawberry, kiwi dll...
No comments:
Post a Comment