Saturday, January 13, 2018
KAILAN IKAN MASIN...
KAILAN IKAN MASIN
rujukan : FB@Aneka Resipi Sayur...
Bahan-Bahan :
1 cekak sayur kailan
1 camca besar penuh isi ikan tenggiri masin yang dipotong kecil
1 biji bawang besar ~ hiris
2 ulas bawang putih ~ cincang halus
1 biji cili merah ~ hiris
2 camca besar sos tiram
1/2 cawan air
Sos ikan secukup rasa
Cara Memasak :
1. Cuci sayur kailan kemudian rendam di dalam air yang dicampur 1 camca besar garam selama 10 minit. Toskan, asingkan batang dan daunnya. Potong daun sayur kailan dan ketepikan. Batang sayur kailan di ketuk-ketuk sedikit dengan pisau kemudian dihiris. Ketepikan.
2. Panaskan 2 camca besar minyak masak. Goreng ikan masin tenggiri sehingga harum dan keemasan, menggunakan api kecil. Kemudian tolak ke tepi kuali. Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan cili merah. Kacau rata dengan ikan masin tadi dan masak sehingga bawang layu.
3. Tambahkan sos tiram, kacau dan tuangkan sedikit air. Masukkan batang sayur kailan dan masak sehingga empuk. Masukkan pula daunnya, besarkan api, kacau dan masak sehingga lembut. Sesuaikan rasa dan jika perlu baru masukkan sedikit sos ikan atau secukup rasa. Gaul rata, tutup api dan hidangkan bersama nasi putih...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment