Friday, January 12, 2018
NASI LEMAK SAMBAL IKAN BILIS...
NASI LEMAK SAMBAL IKAN BILIS
rujukan : Fiza's Cooking...
Bahan Nasi Lemak :
3 cawan beras ~ dibasuh & toskan
4 1/2 cawan air yang bercampur dengan santan (3 cawan air & 1 1/2 cawan santan)
2 cm halia ~ dihiris nipis
1 batang serai ~ diketuk
2 ulas bawang merah ~ dihiris
1 sudu teh lada hitam biji
2 helai daun pandan ~ disiat & disimpul
1 sudu teh garam
Bahan Sambal Tumis Ikan Bilis :
100 gm ikan bilis ~ dibersihkan & digoreng
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan minyak masak
Garam & gula secukup rasa (sesuaikan dengan ikan bilis yang masin)
Bahan Kisar :
Sedikit ikan bilis ~ dibersihkan
15 tangkai cili kering ~ direbus
2 labu bawang besar
1/2 inci belacan
Cara Penyediaan :
1. Nasi Lemak : Masukkan beras yang telah dicuci bersih ke dalam periuk nasi elektrik, diikuti dengan santan bercampur air dan garam.
2. Kemudian masukkan daun pandan, halia, serai, bawang merah dan lada hitam biji. Kacau sekali lalu dan tutup periuk. 'ONKAN' suis periuk nasi dan masak seperti nasi biasa.
3. Sambal Tumis Ikan Bilis : Rebus cili kering sehingga benar-benar kembang dan toskan. Kisar bersama bahan kisar lain.
4. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak.
5. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Renihkan lagi.
6. Bila sambal telah pekat, bolehlah masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi atau hidangkan berasingan dengan nasi lemak.
7. Setelah nasi masak, bolehlah dihidangkan dengan telur rebus, sambal ikan bilis, timun dan kacang goreng...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment