MUFFIN PISANG CHOCOLATE CHIP
rujukan : buatoranglapo.com...
Bahan A :
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonate
1 1/2 sudu teh baking powder
Bahan B :
200 gm pisang masak (lebih kurang 3-4 biji)
1/2 sudu teh garam
2 biji telur (saya guna gred A)
1 1/3 cawan gula perang
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan minyak masak atau minyak jagung
1/3 cawan susu segar
1/2 cawan chocolate chip
Badam keping untuk hiasan atau apa-apa kekacang ikut suka
Cara-Cara :
1. Campurkan semua bahan A dan ayak. Ketepikan.
2. Lenyekkan pisang hingga hancur dan letakkan garam. Gaul rata. Ketepikan.
3. Di dalam bekas lain, pukul telur hingga kembang. Masukkan gula perang dan esen vanilla. Pukul lagi.
4. Setelah adunan kembang, masukkan pisang yang dilenyek tadi dan kacau sebati.
5. Kemudian masukkan minyak dan bahan A sedikit demi sedikit secara bersilih ganti dengan menggunakan kaedah kaupbalik menggunakan spatula.
6. Kemudian masukkan susu segar secara kaupbalik juga. Kacau/gaul hingga sebati. Akhir sekali masukkan chocolate chip. Gaul rata.
7. Sudukan adunan ke dalam papercup (jangan terlalu penuh). Taburkan badam keping sebagai hiasan. (saya guna kacang walnut).
8. Bakar pada suhu 170'C selama 20-25 minit hingga masak bergantung pada oven masing-masing...
NOTA : Jika guna gula putih@gula kastor,kurangkan sukatan gula kepada 3/4@1 cawan sebab gula perang kurang manis berbanding gula putih...
No comments:
Post a Comment