KEK PISANG

Thursday, January 18, 2018

KEK PISANG...










KEK PISANG
rujukan :    Azie Kitchen...



Bahan-Bahan :

4  biji  pisang emas  ~  dilecek  (saya guna 5 biji)
1  cawan  gula kastor
1  cawan  minyak jagung
4  biji  telur gred A/B


Bahan Ayak :

1 1/2  cawan  tepung gandum
1  sudu teh  soda bikarbonate
1  sudu teh  baking powder


Bahan Lain :

1  sudu besar  jus limau nipis  (tak letak)
1  sudu teh  esen vanilla


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C.  Lenser mentega pada loyang.  Ketepikan.  (saya guna loyang loaf pan).

2.  Putar gula, telur dan minyak dalam anggaran 3-5 minit@sehingga putih.  Masukkan pisang yang dilecek dan kacau rata.

3.  Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit.  Kacau sebati dengan menggunakan spatula.

4.  Masukkan esen vanilla, jus limau nipis dan gaul sebati.  Tuangkan ke dalam loyang yang disediakan dan bakar selama 40-60 minit atau sehingga masak.


NOTA :    Apabila permukaan atas kek telah perang, kurangkan suhu ke 150'C dan bakar selama 1 jam...

No comments:

Post a Comment