Tuesday, January 16, 2018
TERUNG MASAK KICAP...
TERUNG MASAK KICAP
rujukan : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
2 biji terung ungu, saiz sederhana
1 genggam ikan bilis, dibersihkan, rendam dalam 5 minit & toskan
1 biji bawang besar ~ hiris kasar
2 ulas bawang putih ~ hiris
1 biji cili merah ~ hiris
1 biji cili hijau ~ hiris
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap lemak manis
Sedikit air
Hirisan daun bawang ~ untuk hiasan
Minyak masak secukupnya
Cara Memasak :
1. Buangkan sedikit kulit terung kemudian hiris sederhana tebal. Rendam di dalam air bergaram 5 minit dan toskan. Panaskan 5 sudu besar minyak masak, goreng ikan bilis hingga garing, kemudian tolak ke tepi kuali, keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar.
2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, cili hijau dan cili merah hingga layu. Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap lemak manis, kacau rata dan tuangkan sedikit air (anggaran 1/4 cawan). Kacau rata.
3. Bila mendidih, masukkan terung dan gaul rata. Masak dengan api sederhana hingga terung lembut dan kuah pekat sedikit. Sesuaikan rasanya dan tutup api. Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sy sgt suka terong goreng kicap + telor 2 bijik gaul semua.
ReplyDeleteSis..nak tanya, ikan bilis tu masuk last sekali ke?
ReplyDelete