Thursday, January 18, 2018
STEW DAGING DENGAN SAYUR CHINESE STYLE...
STEW DAGING DENGAN
SAYUR CHINESE STYLE
rujukan : Ilham Dapur...
Bahan-Bahan :
300 gm daging batang pinan ~ hiris nipis
1 inci lengkuas ~ ketuk
2 ulas bawang putih ~ ketuk
4-5 biji lada putih@white pepper corn
1 sudu besar sos tiram
Secubit serbuk lada hitam
Sedikit kicap manis ~ untuk gelapkan sedikit warna kuah
Sayur-sayuran ~ ikut pilihan (contoh : ubi kentang, lobak merah, saderi/celery, sawi dll.)
Sedikit serbuk pati daging & garam
Sedikit minyak sayur/extra virgin @ minyak zaitun
Cara Memasak :
1. Di dalam periuk, panaskan minyak (anggaran 3 sudu besar) kemudian masukkan daging dan masak sekejap sambil dikacau agar masak sekata.
2. Masukkan lengkuas, bawang putih, ubi kentang, lobak merah, celery/saderi.
3. Masukkan air secukupnya (anggaran 3 cawan) dan kiub pati daging serta lada putih dan serbuk lada hitam.
4. Masukkan sos tiram dan sedikit kicap manis, masak sehingga mendidih lama sedikit dengan api sederhana biar daging dan sayuran lembut.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa dan akhir sekali masukkan sawi. Biarkan sawi sedikit layu. Angkat dan sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment