KEK PISANG

Saturday, January 13, 2018

RENDANG AYAM IBU...








RENDANG AYAM IBU
rujukan :    Majalah SAJI Januari 2018...



Bahan-Bahan :

1  kg  ayam  ~  dipotong ikut citarasa
8  ulas  bawang merah  ~  hiris
2  cawan  santan
5  sudu besar  kerisik
2  keping  asam gelugur
3  sudu besar  serbuk kari daging
2  sudu besar  pes cili
3  sudu besar  gula merah/gula melaka
2  helai  daun kunyit  ~  hiris
Garam secukupnya


Bahan Kisar :

3  ulas  bawang putih
6  ulas  bawang merah
1  cm  halia
1  cm  lengkuas
3  batang  serai


Bahan Tumis :

1  cm  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga cengkih
2  biji  buah pelaga
1  kuntum  bunga lawang


Cara Memasak :

1.  Tumis bawang merah sehingga layu dan naik bau.
2.  Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang.
3.  Selepas itu, masukkan bahan kisar, serbuk kari daging dan pes cili, masak sehingga terbit minyak.
4.  Masukkan potongan ayam, santan, asam gelugur dan kacau sebentar.
5.  Akhir sekali, masukkan gula merah/gula melaka, kerisik dan daun kunyit.  Masak sehingga agak pekat dan perasakan dengan garam secukup rasa.  Untuk lebih enak, gula Melaka yang digunakan perlulah secukupnya.  Kemudian lebihkan daun kunyit dan kerisik...





No comments:

Post a Comment