KEK PISANG

Saturday, January 6, 2018

IKAN BAWAL EMAS GORENG BERSOS...









IKAN BAWAL GORENG BERSOS
MUDAH & SEDAP
rujukan :    LinaPg@Teratak Mutiara Kasih...



Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan bawal  (resipi asal guna ikan bawal emas)
1/2  labu  bawang besar *
3  ulas  bawang merah *
2  ulas  bawang putih *   ( * dikisar )
3  sudu besar  cili giling
1/2  labu  bawang besar  ~  didadu
1  biji  epal hijau Granny Smith  ~  didadu kecil
1/2  biji  capsicum merah  ~  didadu kecil
1/2  biji  capsicum kuning  ~  didadu kecil  (tak letak)
Buah tomato atau tomato ceri secukupnya
Daun kucai  ~  hiasan
2  sudu besar  sos cili Maggi
2  sudu besar  sos tomato Maggi
1  sudu besar  sos tiram Maggi
Sedikit Maggi@Secukup Rasa
Sedikit serbuk kunyit
Minyak masak secukupnya
Air secukupnya


Cara Memasak :

1.  Ikan dicuci bersih, lap dengan kitchen towel kemudian perasakan dengan sedikit Maggi@Secukup Rasa dan serbuk kunyit.  Gorengkan sehingga masak.  Ketepikan.

2.  Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar (dadu) sehingga layu.  Masukkan bahan kisar, tumiskan sebentar sehingga agak garing.  Kemudian masukkan cili giling, tumiskan sehingga pecah minyak.

3.  Satukan kesemua sos ke dalam mangkuk kecil (sos cili Maggi, sos tomato Maggi dan sos tiram Maggi), masukkan sedikit air  (lebihkan air jika suka banyak kuah).

4.  Tuangkan ke dalam tumisan.  Sesuaikan rasa, tambahkan sedikit Maggi@Secukup Rasa  (tak perlu masukkan garam dan gula sebab Maggi@Secukup Rasa sudah lengkap semuanya).  Renihkan sebentar, supaya kuah pekat.

5.  Masukkan epal hijau, capsicum merah & kuning dan daun kucai (simpan sedikit untuk hiasan).  Gaulkan sebati.  Jika suka yang masih rangup boleh terus tutup api.  Kalau suka yang lembut sedikit, biarkan sebentar atas api.  Kemudian tutup api.

6.  Tuangkan sos ke atas ikan yang telah digoreng tadi.  Taburkan dengan baki daun kucai...

No comments:

Post a Comment