Tuesday, January 23, 2018
IKAN GORENG SAMBAL
Bahan-Bahan :
6 ekor ikan sardin segar ~ lumur garam kunyit & goreng
10 ulas bawang merah *
4 ulas bawang putih * (* kisar bersama belacan, jika guna)
3 sudu besar cili kisar
Belacan (optional)
Air asam jawa atau guna asam keping
Garam & gula secukupnya
Daun limau purut ~ hiris halus
Bawang besar ~ hiris kasar
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan belacan yang dikisar. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis hingga cili benar-benar garing dan terbit minyak.
2. Masukkan gula secukupnya dan kacau hingga sambal berwarna kemerahan sebelum dimasukkan garam dan sedikit air (tidak perlu jika guna air asam jawa) atau asam keping. Akhir sekali, masukkan hirisan daun limau purut. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
3. Tuangkan sambal ke atas ikan yang telah digoreng. Letakkan hirisan bawang besar sebagai hiasan di atasnya...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment