KEK PISANG

Saturday, January 13, 2018

CHICKEN & MUSHROOM QUICHE...









CHICKEN & MUSHROOM QUICHE
rujukan :    FB@Aini bte Madon...
menghasilkan :    21 keping



Bahan Pastri :

250  gm  tepung gandum  ~  diayak
secubit garam
170  gm  butter sejuk & potong kepada kepingan kecil-kecil
1  biji  telur  ~  dipukul perlahan  (saya guna gred A)
sedikit air jika perlu


Cara-Cara :

1.  Satukan tepung dan garam.  Gaul dalam butter dengan cepat dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.

2.  Masukkan telur, jika perlu, tambahkan air supaya doh menjadi lembut.

3.  Bentukkan doh menjadi bola dan balut dengan plastik.  Simpan dalam peti sejuk selama 1/2 jam.

4.  Ambil sedikit doh dan tekankan ke dalam acuan tart yang sedang.  Tekan-tekan dengan jari bagi kemas dan buangkan lebihan doh.  Cucuk sedikit dengan garfu di dasar doh.

5.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180'C selama 15-18 minit.

6.  Bila doh dah masak, biarkan ia di dalam acuannya.  JANGAN dikeluarkan...


Bahan Filling :

2  keping  dada ayam  ~  didadu kecil-kecil
Cendawan shitake secukupnya  ~  dihiris halus  (saya guna 4 biji cendawan butang)
Sedikit sayur brokoli  ~  dihiris kecil-kecil  (saya tambah)
3  ulas  bawang putih  ~  dicincang
sedikit garam
sedikit serbuk lada putih


Cara-Cara :

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.  Masukkan ayam dan goreng sehingga masak.  Masukkan cendawan, brokolo, garam dan serbuk lada putih.  Kacau sehingga rata dan sayur brokoli sedikit lembut.  Angkat dan sejukkan.


Bahan Sos :

4  biji  telur  (saya guna gred A)
150  ml  UHT Whipping Cream/NESTLE Cream/Cooking Cream
150  ml  susu segar
1/4  sudu teh  garam
1  sudu teh  serbuk lada putih

100  gm  cheddar cheese  ~  diparut halus


Cara-Cara :

Satukan telur, UHT whipping cream, susu segar, garam dan serbuk lada putih.
Kacau perlahan saja sehingga sebati.
Pastri yang telah dibakar dibiarkan di dalam acuannya.
Taburkan cheddar cheese di dasar pastri.
Masukkan inti.
Tuangkan adunan susu + telur sehingga penuh.
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180'C selama 25-30 minit atau sehingga permukaan quich bertukar warna coklat...

No comments:

Post a Comment