KEK PISANG

Monday, January 22, 2018

NASI AYAM HAINAN...









NASI AYAM HAINAN
rujukan :    Fiza's Cooking...



Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  dipotong empat
2  ulas  bawang putih  ~  dicincang halus
1  inci  halia  ~  dihiris nipis
2  kiub  pati ayam
2  liter  air
Garam secukup rasa


Bahan Nasi :

4  cawan  beras  ~  dicuci & toskan  (saya rendamkan sekejap dalam 20 minit)
2  sudu besar  minyak
2  biji  bawang putih  ~  dikisar
2  inci  halia  ~  dikisar
1/2  sudu besar  minyak bijan
2  helai  daun pandan  ~  disimpul
5  cawan  air rebusan ayam  (saya lebihkan sedikit dalam 1/2 cawan lagi)


Bahan Sambal :  (dikisar halus)

3  biji  cili merah
2  ulas  bawang putih
1  labu  bawang besar
1/2  inci  halia
1  sudu besar  jus limau nipis
1  sudu besar  gula pasir
2  sudu besar  sos cili


Bahan Sup :

1/2  bahagian  air rebusan ayam
1/2  sudu teh  serbuk lada sulah
1  pokok  daun sup  ~  dihiris halus


Cara Memasak :

1.  Ayam Hainan :    Rebus ayam dengan bahan-bahannya dengan api sederhana dalam 30 minit.  Angkat dan ketepikan.

2.  Bahagi dua air rebusan ayam untuk digunakan melengkapkan sup dan nasi ayam nanti.

3.  Nasi :    Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga wangi.  Masukkan air rebusan ayam dan seterusnya masukkan beras, simpulan daun pandan dan minyak bijan.  Masak seperti biasa.  (saya menggunakan periuk nasi elektrik).

4.  Sambal :    Tuangkan kesemua bahan yang telah dikisar ke dalam periuk bersama bahan-bahan yang lain.  Masak sehingga agak pekat.

5.  Sup :    Di dalam periuk lain, panaskan baki air rebusan ayam sehingga mendidih dan masukkan serbuk lada sulah serta daun sup.  Matikan api dapur.

6.  Setelah siap, hidangkan bersama daun salad, hirisan timun dan hirisan tomato sebagai pelengkap menu nasi ayam hainan ini...

No comments:

Post a Comment