Gambarnya kurang jelas...
RESIPI PAJERI TERUNG
rujukan : FB/Senangnya Masak...
Bahan-Bahan :
3 biji terung panjang
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
7 tangkai cili kering * ( * dikisar )
Rempah Ratus (bunga lawang, bunga cengkih, jintan putih, kulit kayu manis)
3 ulas bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
1 sudu makan udang kering ~ ditumbuk
2 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan kerisek
Santan secukupnya
Awam jawa secukupnya
Garam, gula melaka secukupnya
Cara Memasak :
1. Terung dipotong dua kerana saiznya yang agak panjang dan dibelah ditengah-tengahnya tetapi jangan sampai putus.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng terung tadi sekejap sehingga warna keperangan. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan minyak dan masukkan rempah ratus (bunga lawang, bunga cengkih, jintan putih, kulit kayu manis - ikut anggaran saja), bawang merah dan bawang putih yang dihiris dan tumiskan sehingga kekuningan.
4. Masukkan bahan kisar dan udang kering yang ditumbuk. Masak sehingga garing.
5. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Masak lagi sehingga pecah minyak.
6. Kemudian masukkan santan. Kacau rata sebelum dimasukkan garam, gula melaka dan asam jawa secukupnya.
7. Akhir sekali masukkan kerisek dan terung yang telah digoreng tadi. Biarkan kuah masak sehingga pecah minyak.
8. Angkat dan sedia dihidangkan...
No comments:
Post a Comment