KEK PISANG

Thursday, October 6, 2016

AKOK DURIAN...











AKOK DURIAN
sumber 1  :   nicemamaforever@Atie
sumber 2  :  Intai Dapur...




Bahan-Bahan :  (12 keping)

    5  biji  telur  (saya guna gred B - Liza guna telur itik)
200  ml  pati  santan atau 1 kotak santan KARA
160  ml  air
100  gm  gula perang
  40  gm  tepung gandum
    1  sudu teh  perisa pandan/pandan pes/durian paste
    4  ulas  isi durian
secubit garam halus


Cara-Cara :

1.  Dalam satu bekas, satukan kesemua bahan kecuali air dan isi durian.
2.  Blend/kisar hancur isi durian bersama air.
3.  Tuangkan isi durian ke dalam bekas yang mengandungi bahan-bahan lain tadi.
4.  Kacau semua bahan hingga sebati dan tapiskan jika perlu.
5.  Panaskan oven pada suhu 200'C.  Panaskan acuan muffin yang telah disapu sedikit minyak sebentar.
6.  Keluarkan acuan muffin tadi dari oven dan isikan adunan hingga penuh dan bakar selama 20 minit dengan menggunakan api atas bawah.
7.  Kuih ini akan mengembang/menaik ketika dibakar dan akan mengecut setelah dikeluarkan dari oven.


TIPS  :   Penggunaan telur itik menghasilkan akok yang tebal manakala telur ayam kuih ini nipis sedikit...

No comments:

Post a Comment