KEK PISANG

Thursday, October 27, 2016

NASI HUJAN PANAS KU YANG TERLEBIH WARNA MERAH...



 Nasi ku terlebih warna merah hingga kelihatan seperti warna pink pula, hehehe...

 Ayam Madu
Acar Sayur & Epal








NASI HUJAN PANAS
sumber  :    tiffinbiru...





Bahan-Bahan :

4  cawan  beras Basmathi  -  rendam selama 30 minit & toskan
5  cawan  air atau air rebusan ayam  (atau air biasa tambahkan 1 kiub pati ayam)
1  cawan  susu sejat IDEAL
2  helai  daun pandan  -  disimpul
1  inci  halia  -  hiris
3  ulas  bawang putih  - titik
1  biji  bawang besar  -  hiris
1  batang  kulit kayu manis 
1  kuntum  bunga lawang
5  kuntum  bunga cengkih
3  biji  buah pelaga
2  sudu besar penuh  minyak sapi atau mentega
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna merah, hijau & kuning


Hiasan :

Hirisan daun sup/bawang
Gajus goreng, bawang goreng, kismis & kacang pis 


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak sapi atau mentega di dalam kuali.  Tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga hingga berbau harum.  Masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan.  Tumiskan hingga layu dan wangi.  Masukkan beras dan kacau rata.  Goreng beras tadi selama 1 minit.  Matikan api dapur.

2.  Alihkan beras ke dalam periuk nasi letrik.  Tuangkan air biasa + 1 kiub pati ayam dan susu sejat, garam secukup rasa dan gaul rata.  Masak nasi seperti biasa.  Bila nasi hampir kering, buatkan beberapa lubang dan letakkan warna-warna berbeza.  Biarkan sekejap, bila nasi masak matikan suis periuk letrik.

3.  Taburkan kismis dan gajus (tinggalkan sedikit untuk hiasan), menggunakan chopstick, gemburkan nasi tadi hingga menjadi berwarna-warni.  Berhati-hati ketika menggemburkan nasi agar nasi tidak patah.  Biarkan sekejap.  Taburkan dengan baki kismis, gajus dan juga hirisan daun sup/bawang, kacang pis dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment