Nasi ku terlebih warna merah hingga kelihatan seperti warna pink pula, hehehe...
Ayam Madu
Acar Sayur & Epal
NASI HUJAN PANAS
sumber : tiffinbiru...
Bahan-Bahan :
4 cawan beras Basmathi - rendam selama 30 minit & toskan
5 cawan air atau air rebusan ayam (atau air biasa tambahkan 1 kiub pati ayam)
1 cawan susu sejat IDEAL
2 helai daun pandan - disimpul
1 inci halia - hiris
3 ulas bawang putih - titik
1 biji bawang besar - hiris
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sudu besar penuh minyak sapi atau mentega
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna merah, hijau & kuning
Hiasan :
Hirisan daun sup/bawang
Gajus goreng, bawang goreng, kismis & kacang pis
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak sapi atau mentega di dalam kuali. Tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga hingga berbau harum. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan. Tumiskan hingga layu dan wangi. Masukkan beras dan kacau rata. Goreng beras tadi selama 1 minit. Matikan api dapur.
2. Alihkan beras ke dalam periuk nasi letrik. Tuangkan air biasa + 1 kiub pati ayam dan susu sejat, garam secukup rasa dan gaul rata. Masak nasi seperti biasa. Bila nasi hampir kering, buatkan beberapa lubang dan letakkan warna-warna berbeza. Biarkan sekejap, bila nasi masak matikan suis periuk letrik.
3. Taburkan kismis dan gajus (tinggalkan sedikit untuk hiasan), menggunakan chopstick, gemburkan nasi tadi hingga menjadi berwarna-warni. Berhati-hati ketika menggemburkan nasi agar nasi tidak patah. Biarkan sekejap. Taburkan dengan baki kismis, gajus dan juga hirisan daun sup/bawang, kacang pis dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment