KEK PISANG

Friday, October 7, 2016

PUDING SAGU ALA-ALA CENDOL













PUDING SAGU ALA-ALA CENDOL
sumber  :    Ilham Dapur...





Bahan Puding :

   1/2  cawan  biji sagu
1 1/2  cawan  air
      1  helai  daun pandan  -  disimpul
Pewarna hijau


Bahan Santan :

      2  cawan  santan
2 1/2  sudu besar  tepung beras
   1/3  cawan  gula pasir
   1/4  sudu teh  garam
      1  helai  daun pandan  -  disimpul


Bahan-Bahan Lain :

Kacang merah dalam tin secukupnya
Jagung manis dalam tin secukupnya
Air gula melaka secukupnya (jika suka)


Cara-Cara :

1.  Didihkan air bersama daun pandan dan pewarna hijau, masukkan biji sagu dan masak sambil dikacau sekali sekala hingga biji sagu bertukar cerah kemudian tuangkan di dalam bekas atau loyang dan biarkan sejuk sepenuhnya.

2.  Untuk santan :  Sebatikan kesemua bahan dan di dalam periuk dan masak sambil dikacau selalu hingga mendidih dan pekat, tutup api dan terus kacau biar sejuk sedikit.

3.  Bila nak hidang :   ambil sagu dengan sudu, masukkan ke dalam mangkuk atau bekas yang sesuai dan tuangkan santan secukupnya,  air gula merah (jika suka), kacang merah dalam tin  dan jagung manis dalam tin.  Sedap juga dinikmati bersama durian...


Bahan Air Gula :  (Azie Kitchen)



Bahan-Bahan :

   1  ketul  gula melaka
1/2  cawan  gula pasir
1/2  cawan  air
   1  helai  daun pandan  -  carik & simpul


Cara-Cara :

     Satukan semua bahan di dalam periuk.  Masak hingga gula larut dan pekat kemudian ditapis.



No comments:

Post a Comment