KEK PISANG

Saturday, October 22, 2016

SAMBAL IKAN BILIS GARING...









SAMBAL IKAN BILIS GARING
Majalah RASA Mei 2016...





Bahan-Bahan :

200  gm  ikan bilis  -  dikupas
    1  biji  bawang besar  -  dihiris
    6  biji  bawang merah  -  dikisar
    2  ulas  bawang putih  -  dikisar
  10  tangkai  cili kering  -  dikisar
    1  sudu makan  sos cili
    3  sudu makan  air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing dan ketepikan.
2.  Keluarkan sedikit minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis.
3.  Tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak.
4.  Masukkan air asam jawa, sos cili, garam dan gula secukupnya.
5.  Kecilkan api dan terus kacau sehingga pes cili agak pekat.
6.  Masukkan pula hirisan bawang besar.
7.  Apabila pes telah pekat dan secukup rasa masam, masin dan manisnya, tutup api.
8.  Masukkan ikan bilis goreng dan kacau rata.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment