Saturday, October 22, 2016
SAMBAL IKAN BILIS GARING...
SAMBAL IKAN BILIS GARING
Majalah RASA Mei 2016...
Bahan-Bahan :
200 gm ikan bilis - dikupas
1 biji bawang besar - dihiris
6 biji bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
1 sudu makan sos cili
3 sudu makan air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing dan ketepikan.
2. Keluarkan sedikit minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis.
3. Tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak.
4. Masukkan air asam jawa, sos cili, garam dan gula secukupnya.
5. Kecilkan api dan terus kacau sehingga pes cili agak pekat.
6. Masukkan pula hirisan bawang besar.
7. Apabila pes telah pekat dan secukup rasa masam, masin dan manisnya, tutup api.
8. Masukkan ikan bilis goreng dan kacau rata. Sedia untuk dihidangkan...
Labels:
Sambal & Sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment