Thursday, October 6, 2016
IKAN GORENG KICAP...
IKAN GORENG KICAP
sumber : buku masakan...
Bahan-Bahan :
3 ekor ikan kembung
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 biji cili merah - hiris
1 biji bawang besar - potong bulat
1 biji tomato - potong baji
1/3 cawan kicap pekat manis
1/2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Sedikit air
Sedikit daun bawang - hiris kasar
Minyak secukupnya
Cara Memasak :
1. Ikan disapu dengan garam dan digoreng hingga masak. Angkat. Ketepikan.
2. Buang minyak lebihan ikan goreng tadi dan tinggalkan anggaran 3 sudu besar.
3. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga berbau harum.
4. Masukkan kicap pekat manis dan sedikit air. Kacau, masukkan gula dan garam secukup rasa.
5. Masukkan cili merah, tomato dan bawang besar.
6. Kacau rata hingga tomato dan bawang besar sedikit layu, sesuaikan rasa dan tutup api.
7. Curahkan di atas ikan goreng tadi. Tabur sedikit hirisan daun bawang jika suka.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment