KEK PISANG

Saturday, October 29, 2016

LEMAK DAGING SALAI KENTANG..










LEMAK DAGING SALAI BELIMBING 
BULUH/KENTANG
sumber  :    Majalah SAJI September 2013...





Bahan-Bahan :

   1.2  kg  daging lembu  (saya guna daging lembu yang telah siap disalai)
1 1/2  biji  kelapa  -  diambil santan secukupnya
    18  tangkai  cili padi *
      3  cm  kunyit hidup *  ( * ditumbuk )
      2  batang  serai  -  di ketuk
  150  gm  belimbing buluh  (saya guna 2 biji kentang - direbus hingga empuk)
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Lumurkan rata daging dengan garam halus.  Bakar atas api atau dalam oven atau salai hingga daging masak.  Kemudian hiris nipis-nipis.

2.  Campurkan kesemua bahan kecuali belimbing buluh/kentang rebus di dalam periuk.  Didihkan sambil dikacau selalu di atas api sederhana.

3.  Setelah mendidih, masukkan belimbing buluh/kentang rebus.  Masak sehingga belimbing/kentang lembut dan kuah menjadi pekat.

4.  Perasakan dengan garam secukup rasa dan biarkan ia mendidih sebentar.  Tutup api dan sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment