Saturday, October 29, 2016
LEMAK DAGING SALAI KENTANG..
LEMAK DAGING SALAI BELIMBING
BULUH/KENTANG
sumber : Majalah SAJI September 2013...
Bahan-Bahan :
1.2 kg daging lembu (saya guna daging lembu yang telah siap disalai)
1 1/2 biji kelapa - diambil santan secukupnya
18 tangkai cili padi *
3 cm kunyit hidup * ( * ditumbuk )
2 batang serai - di ketuk
150 gm belimbing buluh (saya guna 2 biji kentang - direbus hingga empuk)
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Lumurkan rata daging dengan garam halus. Bakar atas api atau dalam oven atau salai hingga daging masak. Kemudian hiris nipis-nipis.
2. Campurkan kesemua bahan kecuali belimbing buluh/kentang rebus di dalam periuk. Didihkan sambil dikacau selalu di atas api sederhana.
3. Setelah mendidih, masukkan belimbing buluh/kentang rebus. Masak sehingga belimbing/kentang lembut dan kuah menjadi pekat.
4. Perasakan dengan garam secukup rasa dan biarkan ia mendidih sebentar. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment