KEK PISANG

Tuesday, October 4, 2016

KEK BELANG VANILLA COKLAT/HIJAU...










KEK BELANG VANILLA COKLAT/HIJAU
sumber  :    Fiza's Cooking...





Bahan A :   (diayak bersama)

   2  cawan  tepung gandum
1/2  sudu teh  baking powder


Bahan B :

4  biji  telur gred A
1  cawan  gula kastor
1  cawan  susu segar
1  cawan  minyak
1  sudu teh  esen vanilla
2  sudu besar  serbuk koko
sedikit pewarna hijau  (jika suka - tambahan)


Cara-Cara :

1.  Di dalam mangkuk besar, pukul gula kastor dan telur hingga kembang dan putih.

2.  Masukkan susu segar, esen vanilla dan minyak secara berperingkat dan pukul lagi hingga semua bercampur.

3.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan basah tadi sambil dikacau.  (Jangan terlebih kacau, cukup sekadar adunan bercampur dan sebati).

4.  Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan warnakan satu bahagian dengan sedikit pewarna hijau manakala satu bahagian lagi dengan serbuk koko.

5.  Lenserkan loyang bulat bersaiz 8 inci atau ikut pilihan dengan sedikit minyak dan lapik dengan kertas minyak.

6.  Masukkan 3 sudu besar adunan coklat ke dalam loyang dan lapiskan dengan 3 sudu besar adunan hijau ke atasnya.  Ulangi langkah tersebut hingga habis, taburkan dengan sedikit hirisan badam (jika suka) dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 150'C selama 45 minit atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment