Monday, October 17, 2016
STEW DAGING...
STEW DAGING
sumber : Ruzita's Kitchen...
Bahan-Bahan :
300 gm daging lembut atau daging batang pinang - potong kecil
1/2 batang lobak merah - hiris bulat
2 batang saderi - potong kecil (saya guna 1 biji ubi kentang, potong kiub)
1 biji tomato - belah 4
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 sudu kecil garam
1/2 kiub pati ayam
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawang putih, bunga lawang dan kulit kayu manis.
2. Masukkan air dan daging. Biar daging empuk sepenuhnya.
3. Masukkan garam dan kiub pati ayam.
4. Akhir sekali masukkan lobak merah, biarkan lobak merah lembut seketika kemudian masukkan batang saderi.
5. Sesuaikan rasanya. Enak dihidang ketika panas.
Info : Jika guna kentang, masukkan sekali bersama lobak merah, biarkan kedua-dua sayur tersebut lembut seketika sebelum proses seterusnya. Saya tak letak batang saderi, tiada stok dirumah...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment