KEK PISANG

Friday, October 21, 2016

GULAI LEMAK CILI API IKAN KELI SALAI











GULAI LEMAK CILI API IKAN KELI SALAI
sumber  :    FB :  Senangnya Memasak @ resipicikguani...
                    





Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan keli   -   cuci dengan jus limau nipis untuk hilangkan bau hanyirnya kemudian bilas dengan cucuran air pili hingga bersih.  Gaulkan garam, kunyit dan bakar/salai hingga masak.  (saya beli yang sudah siap disalai)
2  batang  serai  -  dititik
1  helai  daun kunyit  -  di siat-siat
2  kotak kecil  santan pekat
2  kotak kecil  air  (sukat guna kotak santan yang sama)
2  keping  asam gelugur
1  biji  tomato  -  belah  4
4  tangkai  kacang panjang  -  dipotong-potong
Garam 7 serbuk perasa secukupnya


Bahan Tumbuk Lumat :

Segenggam cili api
2  inci  kunyit hidup


Cara Memasak :

     Masukkan bahan tumbuk lumat dan sedikit air ke dalam periuk.  Masak hingga airnya kering.  Masukkan santan pekat dan air.  Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain.  Masak sehingga mendidih dengan api sederhana dan dikacau selalu untuk mengelakkan pecah lemak.  Bila ikan dah masak dan sayur-sayuran lembut, tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment