Friday, October 21, 2016
GULAI LEMAK CILI API IKAN KELI SALAI
GULAI LEMAK CILI API IKAN KELI SALAI
sumber : FB : Senangnya Memasak @ resipicikguani...
Bahan-Bahan :
4 ekor ikan keli - cuci dengan jus limau nipis untuk hilangkan bau hanyirnya kemudian bilas dengan cucuran air pili hingga bersih. Gaulkan garam, kunyit dan bakar/salai hingga masak. (saya beli yang sudah siap disalai)
2 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - di siat-siat
2 kotak kecil santan pekat
2 kotak kecil air (sukat guna kotak santan yang sama)
2 keping asam gelugur
1 biji tomato - belah 4
4 tangkai kacang panjang - dipotong-potong
Garam 7 serbuk perasa secukupnya
Bahan Tumbuk Lumat :
Segenggam cili api
2 inci kunyit hidup
Cara Memasak :
Masukkan bahan tumbuk lumat dan sedikit air ke dalam periuk. Masak hingga airnya kering. Masukkan santan pekat dan air. Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain. Masak sehingga mendidih dengan api sederhana dan dikacau selalu untuk mengelakkan pecah lemak. Bila ikan dah masak dan sayur-sayuran lembut, tutup api dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment