KEK PISANG

Sunday, October 2, 2016

TUMIS PETOLA...









TUMIS PETOLA
buku masakan 'Ruzita's Kitchen'...





Bahan-Bahan :

    1  batang  petola  -  potong serong/bulat
  15  tangkai  cendawan tiram  -  potong atau carik-carik  (tambahan)
    1  biji  cili merah  -  hiris
 1/2  sudu besar  garam kasar
    1  keping  asam gelugur
 1/2  sudu besar  gula
    2  sudu besar  ikan bilis
    3  ulas  bawang merah
    1  ulas  bawang putih  (tambahan)
 1/2  sudu besar  lada hitam
400  ml  air


Cara Memasak :

1.  Kisar bawang merah, bawang putih, lada hitam, ikan bilis dan air.
2.  Masukkan ke dalam periuk.
3.  Masukkan garam dan gula, kacau.
4.  Masukkan asam gelugur.
5.  Bila mendidih, masukkan petola, cendawan tiram dan cili merah.
6.  Biarkan mereneh seketika.  Sesuaikan rasa dan tutup api.
7.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment