KEK PISANG

Monday, October 10, 2016

KARI AYAM










KARI AYAM
buku masakan 'Ruzita's Kitchen'...





Bahan-Bahan :

400  gm  ayam  -  potong kecil
    1  biji  kentang  -  kupas kulit & belah 6
    1  paket kecil  serbuk rempah kari BABAS
    1  tangkai  daun kari
    4  ulas  bawang merah  -  hiris
    3  ulas  bawang putih  -  hiris
    1  inci  halia  -  hiris
    2  kuntum  bunga lawang
    1  batang  kulit kayu manis
    3  biji  buah pelaga
 1/2  sudu kecil  halba
    1  liter  santan
    1  sudu besar  cili kisar
 1/5  keping  gula melaka
    1  sudu besar  kerisik  (tak letak)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak secukupnya.  Tumis bawang merah dan bawang putih serta halba.
2.  Bila bawang layu, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan biji pelaga, kacau.
3.  Masukkan daun kari dan halia, kacau rata.
4.  Masukkan rempah kari (bancuh dengan sedikit air untuk jadikan pes).  Kacau hingga rempah masak atau terbit minyak.
5.  Masukkan ayam dan kentang, perlahankan api dan tutup periuk.  Biar hingga ayam dan kentang empuk.
6.  Masukkan santan.  Kacau rata tanpa henti.
7.  Masukkan cili kisar, gula melaka, garam dan kerisik.
8.  Sesuaikan rasa.  Biarkan merenih seketika dan tutup api...

No comments:

Post a Comment