KEK PISANG

Monday, October 10, 2016

SIAKAP/TENGGIRI LADA HITAM...











SIAKAP/TENGGIRI LADA HITAM
buku  :    'Ruzita's Kitchen'...





Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ikan siakap (sederhana besar, ambil bahagian ekor), saya guna 5 keping ikan tenggiri
   3  ulas  bawang merah  -  hiris
   2  ulas  bawang putih  -  hiris
   1  senduk kecil  sos lada hitam
   1  biji  cili merah  -  hiris  (tak letak, tiada stok)
   1  biji  bawang besar  -  potong bulat
   1  sudu besar  sos cili
Sedikit air
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng ikan


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak.  Sapu ikan dengan garam dan goreng hingga masak.  Letakkan di atas pinggan.
2.  Buang lebihan minyak gorengan ikan tadi dan tinggalkan anggaran 3 sudu besar.
3.  Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga layu dan berbau harum.
4.  Masukkan sos lada hitam, sos cili dan sedikit air, kacau rata.
5.  Masukkan garam, gula secukup rasa dan bawang besar.  Biarkan bawang sedikit layu.
6.  Sesuaikan rasa, tutup api dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi.
7.  Hidangkan.

No comments:

Post a Comment