KEK PISANG

Wednesday, October 5, 2016

DURIAN CHOCOLATE CREPES...










DURIAN CHOCOLATE CREPES
sumber  :    Citarasawan...





Bahan-Bahan :

  40  gm  tepung gandum
  10  gm  serbuk koko
  10  gm  tepung jagung
  20  gm  tepung ubi kayu
150  ml  air
  50  ml  susu cair
    1  biji  telur gred A/B
    2  sudu besar  minyak masak atau mentega cair
    1  sudu besar  gula kastor


Cara-Cara :

1.  Satukan kesemua bahan kemudian di tapis.  Panaskan 7 inci non-stick pan, sapukan sedikit minyak menggunakan tissue dapur.  Tuangkan 1 senduk kecil adunan dan lenggangkan hingga rata.
2.  Masak dengan api kecil hingga permukaan atasnya mengering.  Tidak perlu di terbalikkan.  Angkat dan biarkan sejuk sebelum di isi dengan filling.  Ulang hingga kesemua adunan habis.


Bahan Filling Durian :

Isi Durian secukupnya  -  dilecek
Non-Dairy Whipping Cream secukupnya  -  putar hingga kental, simpan sebentar di dalam peti sejuk


Penyediaan :

     Ambil sekeping kulit crepe, picitkan whipping cream di tengahnya.  Letakkan isi durian (anggaran 1 sudu besar) dan tutupkan semula dengan whipping cream.  Bungkus/lipat rapi.

No comments:

Post a Comment