KEK PISANG

Saturday, October 29, 2016

KEK PISANG YANG MUDAH & SEDAP...











KEK PISANG
sumber  :    seripayaku...





Bahan-Bahan :

1 3/4  cawan  tepung gandum
   1/4  cawan  tepung jagung
      1  cawan  gula kastor
      3  biji  telur gred B  (jika A guna 2 biji saja)
      4  biji  pisang berangan  -  dilecek
      1  cawan  minyak masak atau minyak jagung
      1  sudu teh  soda bikarbonate
Secubit garam
Sedikit kacang walnut, jika suka untuk hiasan atas kek


Cara-Cara :

     Lecekkan pisang.  Pukul telur dan gula hingga kembang.  Masukkan tepung gandum, tepung jagung yang telah diayak bersama soda bikarbonate dan sebatikan.  Masukkan pisang yang dilecekkan tadi, garam dan minyak, sebatikan.
     Tuangkan adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci, griskan dengan sedikit mentega/marjerin dan taburkan sedikit tepung (saya guna acuan loaf tin).  Taburkan dengan sedikit kacang walnut di atasnya, jika suka.
     Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 170'C selama 45-50 minit atau hingga kek masak sepenuhnya (bergantung pada oven masing-masing)...

No comments:

Post a Comment