Sunday, October 30, 2016
IKAN MASIN SAMBAL...
IKAN MASIN SAMBAL
oleh : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
100 gm isi ikan masin jenahak atau kurau - dipotong dadu
1 biji bawang besar - dihiris
3 biji bawang merah - dikisar kasar
2 ulas bawang putih - dikisar kasar
3 sudu makan pes cili kering
1 sudu makan air asam jawa
1 sudu makan sos cili
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Cara Memasak :
1. Cuci ikan masin, rendamkan seketika untuk kurangkan masinnya kemudian toskan.
2. Panaskan minyak, goreng ikan masin dan ketepikan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis.
4. Tumiskan bawang merah dan bawang putih kisar hingga wangi kemudian masukkan pes cili.
5. Masukkan air asam jawa, sos cili, garam dan gula secukup rasa dan pecah minyak.
6. Masukkan ikan masin dan hirisan bawang besar kemudian gaul rata hingga bawang sedikit layu.
7. Tutup api dan hidangkan.
Labels:
Sambal & Sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment