Friday, October 28, 2016
IKAN KERISI/KEMBUNG MASAK TAUCU...
IKAN KERISI/KEMBUNG MASAK TAUCU
sumber : Majalah RASA Januari 2016...
Bahan-Bahan :
2 ekor ikan kerisi saiz L atau 5 ekor ikan kembung
2 sudu makan taucu
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
4 biji cili merah - hiris
4 biji cili padi
3 cm halia - hiris
1 batang timun - kupas kulit & hiris memanjang (tambahan)
1 sudu teh pes asam jawa
250 ml air
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
1. Lumur ikan bersama garam dan serbuk kunyit kemudian goreng hingga garing/masak dan ketepikan.
2. Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis. Tumis bawang putih, bawang besar dan halia yang dihiris sehingga wangi.
3. Masukkan cili merah dan cili padi.
4. Kemudian masukkan taucu, kacau sebentar, masukkan air dan pes asam jawa, kacau.
5. Masak hingga mendidih dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan ikan goreng, hirisan timun, balik-balikkan dan angkat.
7. Sedia dihidangkan.
INFO : Selain ikan kerisi, boleh juga gunakan ikan kembung...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment