KEK PISANG

Friday, October 28, 2016

IKAN KERISI/KEMBUNG MASAK TAUCU...










IKAN KERISI/KEMBUNG MASAK TAUCU
sumber  :   Majalah RASA Januari 2016...





Bahan-Bahan :

2  ekor  ikan kerisi saiz L atau 5 ekor ikan kembung
2  sudu makan  taucu
1  biji  bawang besar  -  hiris
2  ulas  bawang putih  -  hiris
4  biji  cili merah  -  hiris
4  biji  cili padi
3  cm  halia  -  hiris
1  batang  timun  -  kupas kulit & hiris memanjang  (tambahan)
1  sudu teh  pes asam jawa
250  ml  air
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Lumur ikan bersama garam dan serbuk kunyit kemudian goreng hingga garing/masak dan ketepikan.
2.  Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis.  Tumis bawang putih, bawang besar dan halia yang dihiris sehingga wangi.
3.  Masukkan cili merah dan cili padi.
4.  Kemudian masukkan taucu, kacau sebentar, masukkan air dan pes asam jawa, kacau.
5.  Masak hingga mendidih dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6.  Akhir sekali masukkan ikan goreng, hirisan timun, balik-balikkan dan angkat.
7.  Sedia dihidangkan.


INFO  :   Selain ikan kerisi, boleh juga gunakan ikan kembung...

No comments:

Post a Comment