KEK PISANG

Saturday, October 15, 2016

FRESH SPRING ROLL...








FRESH SPRING ROLL
Majalah RASA Oktober 2016; (sedapp)...





Bahan-Bahan :

1  biji  sengkuang  -  potong julliene atau sagat kasar
1  batang  lobak merah  -  potong julliene atau sagat kasar
1  batang  timun jepun  -  potong julliene atau sagat kasar (tambahan)
4  biji  bawang merah  -  tumbuk halus
3  ulas  bawang putih  -  tumbuk halus
Sedikit udang kering  -  tumbuk halus
2  biji  telur
Kulit popia secukupnya
Sedikit bijan
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng secukupnya


Cara Memasak :

1.  Tumbuk bahan-bahan tumis seperti bawang merah, bawang putih dan udang kering.  Gorengkan/tumiskan bahan-bahan tumis ini sehingga naik bau.  Kemudian pecahkan telur ke dalam tumisan tadi dan kacau.

2.  Setelah itu, masukkan bahan sayur seperti sengkuang, lobak merah dan timun jepun dan goreng sehingga layu.  Angkat dan biarkan sejuk seketika.

3.  Ambil sekeping kulit popia, kemudian masukkan inti sayur tadi ke dalam kulit popia dan taburkan sedikit bijan ke atas inti tadi.

4.  Lipat dan gulung sehingga ketat dan lenserkan dengan telur untuk melekatkan kulit popia tadi.

5.  Kemudian, gorengkan popia dengan api yang perlahan menggunakan minyak yang banyak.

6.  Setelah kuning dan garing, angkat dan toskan.  Sedia dinikmati bersama sos cili atau sos pilihan...






No comments:

Post a Comment