KEK PISANG

Friday, October 21, 2016

TENGGIRI KICAP...










TENGGIRI KICAP
sumber  :    Majalah RASA Mei 2016...





Bahan-Bahan :

3  keping  isi ikan tenggiri atau ikut pilihan  -  perap bersama garam & serbuk kunyit
1  biji  bawang besar  -  dikisar halus
2  ulas  bawang putih  -  dikisar halus
3  ulas  bawang merah  -  dikisar halus
2  cm  halia  -  dikisar halus
1  biji  bawang besar  -  dimayang bulat
2  sudu makan  kicap pekat
Kicap manis secukupnya
2  sudu makan  cili kering kisar
1  keping  asam gelugur
1  sudu makan  sos cili
Minyak masak secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Sedikit air


Cara Memasak :

1.  Goreng ikan yang telah diperap tadi hingga masak.  Ketepikan.
2.  Kemudian tumis bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
3.  Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos cili dan sedikit air.  Kacau sebati dan biarkan mendidih.
4.  Masukkan asam gelugur, gula dan juga garam secukup rasa.
5.  Akhir sekali masukkan ikan tenggiri yang telah digoreng dan juga bawang besar yang telah dimayang.  Masak sehingga kuah agak pekat.
6.  Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment