KEK PISANG

Friday, October 14, 2016

IKAN MASAM MANIS...










IKAN MASAM MANIS
Majalah RASA Oktober 2016...





Bahan-Bahan :

   1  keping  ikan Dory  -  potong kecil
1/2  sudu teh  serbuk lada sulah
   2  sudu makan  tepung jagung
sedikit garam
   1  biji  cili merah  -  buang biji & potong dadu atau hiris serong
   1  biji  bawang besar  -  kisar
   2  ulas  bawang putih  -  cincang halus
   3  cm  halia muda  -  hiris halus
   3  sudu makan  sos plum
   3  sudu makan  sos tomato
   1  sudu makan  sos ikan
   1  sudu makan  cuka
1/2  cawan  air
garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng & menumis


Cara Memasak :

1.  Lumurkan lada sulah, garam serta tepung jagung kering.
2.  Panaskan minyak, goreng ikan kemudian angkat dan toskan.  Ketepikan.
3.  Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis.  Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia hingga wangi.
4.  Masukkan sos tomato, sos plum dan sos ikan, kacau rata.
5.  Seketika kemudian masukkan air dan cuka.
6.  Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
7.  Akhir sekali masukkan ikan yang telah digoreng tadi, gaul rata kemudian angkat.
8.  Sebelum dihidangkan taburkan cili merah yang telah didadu atau dihiris serong tadu.  Taburkan dengan sedikit bawang goreng, jika suka...

No comments:

Post a Comment