KEK PISANG

Wednesday, October 26, 2016

JUADAH TENGAHARI...


 26/10/2016 (Rabu)  Juadah tengahari (KURMA AYAM & TUMIS BAYAM) untuk hari ini disediakan oleh anak bujang bongsu ku.  Beliau ingin belajar memasak dari ku katanya sambil itu dapat menjimatkan perbelanjaan ketika berada di universiti.  Kebetulan cuti semester ni dapatlah beliau belajar resipi yang ringkas dan mudah, alhamdulillah...








KURMA AYAM
sumber  :   buku masakan...




Bahan-Bahan :

 1/2  ekor  ayam  -  cuci & potong
    1  peket kecil  rempah kurma  -  bancuh dengan sedikit air
    1  biji  kentang  -  kupas kulit & potong kiub
    1  batang  lobak merah  -  kupas kulit & potong kiub
    1  batang  kulit kayu manis
    2  kuntum  bunga lawang
    2  biji  pelaga
    1  keping  asam gelugur
200  ml  santan pekat  (anggaran 1 peket kecil)
  50  ml  air atau secukupnya
    4  ulas  bawang merah  -  hiris
    3  ulas  bawang putih  -  hiris
    1  inci  halia  -  hiris
 1/4  cawan  minyak
Garam & gula secukupnya
Cili merah & hijau untuk hiasan


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak.  Tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan biji pelaga.
2.  Bila layu, masukkan rempah kurma.  Kacau rata.
3.  Masukkan ayam, kentang dan lobak merah.
4.  Tutup periuk dan perlahankan api.  Tunggu hingga ayam empuk.
5.  Masukkan air dan santan.  Masukkan juga asam gelugur, garam dan gula secukup rasa.
6.  Masukkan cili merah dan hijau, jika suka.  Sesuaikan rasa.  Bila mendidih, bolehlah diangkat.
7.  Sangat sesuai dihidangkan bersama nasi minyak.











TUMIS BAYAM & SAYUR FUCUK
sumber  :   buku masakan...




Bahan-Bahan :

1  ikat  bayam hijau
1  keping  fucuk  -  potong-potong & rendam hingga lembut
2  ulas  bawang merah  -  dihiris
1  ulas  bawang putih  -  dihiris
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Bayam diasingkan dari batangnya dan basuh.  Kemudian toskan.
2.  Panaskan minyak.  Tumiskan bawang merah dan bawang putihg hingga wangi.
3.  Masukkan bayam, fucuk dan garam secukup rasa.  Kemudian kacau rata.
4.  Apabila sudah layu, tutup api dan hidangkan.  (Jika suka berkuah, tambahkan sedikit air).

No comments:

Post a Comment