KEK PISANG

Friday, October 28, 2016

SAMBAL SOTONG...










SAMBAL SOTONG
sumber  :   Ruzita's Kitchen cookbook...





Bahan-Bahan :

400  gm  sotong merah  -  hiris kecil
    1  sudu kecil  garam
    1  sudu besar  gula
 1/2  kiub  pati ayam Knorr
    1  sudu besar  sos tomato/sos cili
    1  sudu besar  kicap
    1  biji  bawang besar  -  potong bulat
    1  biji  cili hijau  -  hiris
    2  sudu besar  santan pekat
    1  senduk kecil  minyak masak


Bahan Kisar :

6  tangkai  cili kering  -  dipotong & rendam dalam air panas hingga kembang
1  biji  bawang besar
1  inci  halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
2.  Masukkan garam, gula, kiub pati ayam dan kacau rata.
3.  Masukkan kicap dan sos tomato/sos cili dan kacau rata.
4.  Masukkan sotong dan perlahankan api.  Biar hingga sotong masak.
5.  Masukkan santan dan kacau hingga pekat.  Sesuaikan rasa.
6.  Masukkan cili hijau dan bawang besar dan kacau rata.
7.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment