Friday, October 28, 2016
SAMBAL SOTONG...
SAMBAL SOTONG
sumber : Ruzita's Kitchen cookbook...
Bahan-Bahan :
400 gm sotong merah - hiris kecil
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 kiub pati ayam Knorr
1 sudu besar sos tomato/sos cili
1 sudu besar kicap
1 biji bawang besar - potong bulat
1 biji cili hijau - hiris
2 sudu besar santan pekat
1 senduk kecil minyak masak
Bahan Kisar :
6 tangkai cili kering - dipotong & rendam dalam air panas hingga kembang
1 biji bawang besar
1 inci halia
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
2. Masukkan garam, gula, kiub pati ayam dan kacau rata.
3. Masukkan kicap dan sos tomato/sos cili dan kacau rata.
4. Masukkan sotong dan perlahankan api. Biar hingga sotong masak.
5. Masukkan santan dan kacau hingga pekat. Sesuaikan rasa.
6. Masukkan cili hijau dan bawang besar dan kacau rata.
7. Sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment